Kurkuma – žlutý zázrak

Kurkuma pochází z Indie a také je v této kuchyni jedním z nejvíce oblíbených koření. Byla by ale velká škoda, kdyby zůstala pouze ve své domovině, což se naštěstí nestalo, a tak si i my můžeme běžně dopřát tento žlutý zázrak ve svých jídlech či nápojích.

kurkuma cena

Přezdívá se jí indický šafrán či zázvor. První název napovídá, že ji v kuchyni skutečně můžeme nahradit za dražší opravdový šafrán. Druhý zase svědčí o nápadné podobnosti i štiplavé chuti právě se zázvorem. Získáváme ji totiž také usušením kořene, který ale lze konzumovat také čerstvý (stejně jako už u jmenovaného zázvoru) v podobě nakládané zeleniny či jako přídavek do pikantních jídel. Sušená forma zase poslouží pro přípravu ryb, masa i zeleninových pokrmů, obzvláště skvělá je v kombinaci s luštěninami (zejména fazole a čočka). Protože prospívá játrům, zlepšuje organismus, působí protizánětlivě a pomáhá odhánět některé nemoci, lze sehnat také kurkuma tablety. Ty slouží jako doplněk stravy, který jednoduše třikrát za den spolknete.

kurkuma tablety

Teď se ale již vrhneme na některá jídla, která z ní lze vykouzlit. Začněme zdravým předkrmem – plněná vajíčka. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, necháme vychladnout, podélně rozřízneme a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s ricottou, kurkumou, nakrájenou šunkou a olivovým olejem, nezapomeneme osolit a opepřit. Směsí naplníme bílky a můžeme podávat.

Jako hlavní chod uvedeme kuřecí směs. V pánvi na olivovém oleji opečeme cibuli, přidáme růžičky květáku, kousky mrkve a chvíli restujeme. Poté přidáme utřený česnek smíchaný s kurkumou, kari kořením a zalijeme to zeleninovým vývarem. Necháme chvíli podusit a v mezičase si na druhé pánvi opečeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, která následně hodíme do původní pánve. Pak už přidáme jen kokosové mléko, fazolové lusky a prohřejeme.

Že se chuť tohoto indického koření nehodí do dezertů? Pletete se! Vyzkoušejte je v kombinaci s ostružinami a hruškami. Ty vhodíme do misky, pokapeme citronovou šťávou a zalijeme směsí jogurtu, kurkumy, medu a skořice.